Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.
Εισήγηση Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας PDF Print E-mail
Written by Administrator   
28, Νοέμβριου 2014

 

                                                                    

 

                                   Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας

                                                     Πλ. Πολιτείας, Τηλ. 210 6252755, Πολιτεία, 145 63

                                                                                         Φαξ  210 6202729

 

Προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς                           

Πρόεδρο κ. Ειρήνη Πολίτη και  Μέλη  

                                                                               

                                                                                              Κηφισιά, 3/11/2014

 

Υπόμνημα –Παρέμβαση του ΦΣΠ για το 3ο Θέμα του Κ.Σ., 3/11/2014

 

Επ΄ευκαιρία συζητήσεως του 3ου Θέματος της Ημερήσιας Διάταξης του  Κοινοτικού Συμβουλίου περί «Ανακλήσεως της κατά πλάσμα δικαίου σιωπηρής χορήγησης προέγκρισης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στην Πλατεία της Πολιτείας»  σας επισημαίνονται τα εξής :

            Το ζήτημα απασχολεί το Κοινοτικό  Συμβούλιο του Δήμου επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου - αν και είχαν πλήρη νομική και διοικητική κάλυψη - παρέλειψαν να αρνηθούν ρητά και αιτιολογημένα την χορήγηση της αιτουμένης άδειας.

            Και συγκεκριμένα :

            ( 1 ) Από τις 3.7.2010 έχει κατατεθεί στον Δήμο Γνωμοδότηση τριών δικηγόρων με βάση την οποία τόσο το κτίσμα της αγοράς όσον και κυρίως ο έμπροσθεν αυτού ακάλυπτος χώρος ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο Κηφισιάς.

            Η γνωμοδότηση αυτή έχει αναρτηθεί έκτοτε στο διαδίκτυο και μάλιστα έχει αποτελέσει την πρώτη νομική βάση για να θεωρηθεί ο Δήμος ότι η έκταση αυτή του ανήκουν  κατά κυριότητα οι κοινόχρηστες εκτάσεις  και τα επ’ αυτών  κτίσματα της Πολιτείας.

            Η δεύτερη νομική βάση συνίσταται στο Νόμο 4030/25.11.2011 άρθρο 39, δυνάμει του οποίου ο Οικοδομικός Συναιτερισμός Πολιτείας  έχει επιτελέσει το έργο του και πλέον την συντήρηση και λειτουργία των κοινοχρήστων εκτάσεων και εγκαταστάσεων περιέρχονται  στο  Δήμο Κηφισιάς.

            Η τρίτη νομική βάση συνίσταται στο γεγονός ότι μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων,  μόνος ο Δήμος Κηφισιάς, παραμένει αναρτημένος στην έκταση  (ΟΤ 78 με αποκλειστική χρήση Σχολείο) επί της οποίας αιτείται η άδεια λειτουργίας, κατά πλήρη κυριότητα και αυτή έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

            ( 2 ) Με  4  έγγραφά μας (1. Α.Π.  64, 2/9/2013 –Πρ.. Δήμου 43232  4/9/2013, .  2. Α.Π.  66, 30/9/2013 –Πρ.. Δήμου 47733  30 /9/2013/  3. Α.Π.  77,  3/4/2014 –Πρ. Δήμου 17194  3/4/2014 και  4. Α.Π. 78, 4/6/2014-Πρ. Δήμου 26984 4/6/2014)  έχουμε καταγγείλει στο Δήμο την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε την παραμικρή απάντηση ή ενέργεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

( 3) Με την απλή αντιπαραβολή της άδειας οικοδομής  υπ.αριθμ. 262/2009   (η οποία ανεκλήθη από την υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου μετά από ενέργειές μας  με την  υπ’αριθμ. Α.Π. 8690 26/3/2010 ως μηδέποτε εκδοθείσα) και της σημερινής κατάστασης, προκύπτει  η εκτέλεση αυθαιρέτων εργασιών και επεκτάσεων.

Η τυχόν νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έγινε μέσα στο 2014 πρέπει ν’ανακληθεί γιατί ελλείπει η συναίνεση του πραγματικού κυρίου του κτίσματος.

            ( 4 ) Κατά το παρελθόν (προ τριετίας) ο τότε ένοικος του καταστήματος είχε αποξηλώσει χωρίς   αδεία  την περίτεχνη βελονιστή λιθόστρωση του δαπέδου του ακάλυπτου κοινόχρηστου / δημοτικού   χώρου το οποίο και αντικατέστησε με βιομηχανικό δάπεδο. Αποτέλεσμα των αυθαιρέτων εκσκαφών υπήρξε το ξεγύμνωμα των ριζών, η κατάρρευση δένδρων μεγάλης ηλικίας και - ευτυχώς - η δημιουργία μόνον υλικών ζημιών.

            ( 5 ) Με την 167 / 2013. Απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς αποφασίστηκε ομόφωνα :

2.  Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης του 7ου Δημοτικού Σχολείου και 6ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς, εισηγείται θετικά τα κάτωθι :

            ( Α )Να δοθεί ο χώρος των δύο Συλλόγων για την επέκταση του σχολείου και να πραγματοποιηθεί μεταφορά και στέγαση αυτών στις αποθήκες του πρώην MOEL.

            ( Β ) Να γίνει ευρύτερη διευθέτηση του χώρου ( στοά και διάδρομος ).

            ( Γ ) Ο χώρος έμπροσθεν του κτιρίου πρώην κέντρου MOELνα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μικρού πολιτιστικού κέντρου.

            ( Δ ) Γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς σχετικά με το είδος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του εν λόγω χώρου.

            3.  Το Κοινοτικό Συμβούλιο διαβιβάζει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.

           

            ( 6 )  Εξάλλου με την Απόφαση  123 / 2014   «Απόφαση της  Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κηφισιάς» (Συνεδρίαση στις 4/3/2014) και μετά από εισήγηση των τριών δικηγόρων, αποφασίστηκαν  ομόφωνα  τα εξής:

 

            Α. Εγκρίνει η Επιτροπή  τις προτάσεις της εισήγησης, όπως ειδικότερα παραπάνω αναφέρονται, και αναθέτει στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους δικηγόρους κ.κ. Κωνσταντίνο Δεμερτζή, Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και Άννα - Σοφία Σαφού, να επιμεληθούν τον συντονισμό των ενεργειών για την υλοποίησή τους.

            Β. Εξουσιοδοτεί και παρέχει εντολή στους Δικηγόρους κ.κ. Κωνσταντίνο Δεμερτζή, Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και Άννα - Σοφία Σαφού να συντάξουν και να καταθέσουν ενεργώντας από κοινού ή μεμονωμένως αγωγές για τα ΚΑΕΚ 050697908001 και 0050993704001, ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου για λογαριασμό του Δήμου Κηφισιάς, κατά του Συνεταιρισμού Βουλευτών  « Η Πολιτεία » για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους του οικισμού των οποίων ο εν λόγω Συνεταιρισμός ασκεί νομή ή κατοχή οποιασδήποτε μορφής, ή παντός έλκοντος νομή ή κατοχή από τον Συνεταιρισμό Βουλευτών, και να παραστούν κατά τις ορισθησόμενες δικασίμους και σε κάθε τυχόν μετ΄ αναβολή ή ματαίωση αυτών διότι πρόκειται για ζήτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του Δήμου και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που διαθέτουν οι ανωτέρω Δικηγόροι.

            Γ. Παραπέμπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εισηγείται θετικά  προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα του Δήμου.

 

           

( 6 ) Τους τελευταίους μήνες ο χρήστης του συγκεκριμένου καταστήματος (που επί δυο έτη ήταν κελιστό) είχε καταθέσει   αίτηση για Άδεια Μικροεπισκευών η οποία ουδέποτε του χορηγήθηκε- και φυσικά οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν αυθαιρέτως κατά τη θερινή–φθινοπωρινή περίοδο.

Εν γνώσει του αιτούντος επιχειρηματία και παρά την άρνηση χορήγησης άδειας οικοδομής και χωρίς την προέγκριση έστω έκδοσης άδειας λειτουργίας καταστήματος, προέβη ο αιτών σε αυθαίρετα έργα στο ακίνητο και στις σχετικές δαπάνες και κατά συνέπεια ο ίδιος ανέλαβε τον κίνδυνο να τα δει αυτά να κατεδαφίζονται.

           

( 7 ) Όλα αυτά γίνονται παρά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από την επαφή του καταστήματος με το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 6ο Νηπιαγωγείο.

            ( 8 ) Τέλος θα πρέπει να τονιστεί και να συνεκτιμηθεί ότι εκδικάστηκε η αγωγή του Δήμου Κηφισιάς κατά του ΟΣΒΠ (Οικοδομικός Συνεταιρισμός  Βουλευτών η ‘Πολιτεία’) με την οποία ζητείται ν’αποβληθεί από την επίδικο η έκταση επειδή κύριος αυτής είναι ο Δήμος Κηφισιάς.

 Σας επισημαίνουμε ότι η παράλειψη ανάκλησης των αδειών που εκδόθηκαν με την μεθόδευση της κατά πλάσμα δικαίου έκδοσης, αποδυναμώνει τη δικονομική θέση του Δήμου  και προσκρούει στις διατάξεις για την διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων.

            Δεν σας κρύβουμε ότι η συμπεριφορά και η στάση του Δήμου Κηφισσιάς εγείρει ερωτηματικά στους κατοίκους της περιοχής, στην κοινή γνώμη του Δήμου, στον τοπικό αλλά και τον εθνικό τύπο καθώς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ( πρόσφατη επερώτηση ).

            Έχουμε ζητήσει κατ΄επανάληψη, και έχει γίνει προφορικά αποδεκτό πέραν,  όσων αποφασίστηκαν με την 167 / 2013 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς :

( Α) Να κηρυχθεί η περιοχή των κοινοχρήστων - κτισμάτων και ελευθέρων χώρων - διατηρητέα και χρήζουσα ειδικής προστασίας

( Β )Να αποκατασταθεί (προφανώς δαπάναις του καταστροφέως ) ο ακάλυπτος κοινόχρηστος χώρος έμπροσθεν του πρώην « MOEL » και να λειτουργήσει  σύμφωνα με  την 167/2013 απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς και

( Γ )Να αποκατασταθούν επιτέλους οι νόμιμες χρήσεις στους ακάλυπτους χώρους και στα καταστήματα της περιοχής, τα οποία άλλωστε και αποτελούν Δημοτική περιουσία και η αρμοδιότητα της διαχείρισής τους ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο .

           

Για το Δ.Σ. του ΦΣΠ

 

Πρόεδρος

Last Updated on 28, Νοέμβριου 2014
blog comments powered by Disqus