Home > ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
7, Οκτώβριου 2011

Η γνωμοδότηση για τους κοινόχρηστους χώρους της Πολιτείας έγινε δεκτή από το Κτηματολόγιο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες του Δήμου Κηφισιάς στους οποίους ως κύριος των κοινοχρήστων χώρων της αναφέρεται ο Δήμος Κηφισιάς.  Σαν αιτία κτήσης του Δήμου αναγράφεται το ίδιο το Φ.Ε.Κ. με το οποίο η όλη περιοχή μπήκε στο σχέδιο πόλης.

 

 

 

Από την άλλη, ο Συνεταιρισμός Βουλευτών η Πολιτεία που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται στην θέση του Δήμου του κοινόχρηστους χώρους υπέβαλε δήλωση που απορρίφθηκε. Ο Συνεταιρισμός είχε δηλώσει εκτάσεις όπως η κεντρική πλατεία, κομμάτι από τον χώρο του σχολείου, τα γνωστά καφενεία της πλατείας, την δεξαμενή, το αντλιοστάσιο και άλλους χώρους της περιοχής Πολιτεία Κηφισιάς καθώς και στην Πολιτεία της Ερυθραίας.

Η ανάρτηση βέβαια δεν είναι πλήρης μια και πολλοί κοινόχρηστοι χώροι αναρτήθηκαν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” όχι βέβαια γιατί ανήκουν σε κάποιο τρίτο αλλά γιατί ο Δήμος Κηφισιάς δεν  υπέβαλλε ολοκληρωμένα την δήλωση κτηματογράφησης.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Κηφισιάς έπρεπε να συμπληρώσει την δήλωσή του υποβάλλοντας σχετικές ενστάσεις - συμπληρωματική δήλωση το αργότερο μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2011.

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε ξανά στην ίδια ομάδα δικηγόρων την υποβολή ενστάσεων η οποία μέσα στις προθεσμίες υπέβαλε 34 ενστάσεις και 28 δηλώσεις για ακίνητα της Πολιτείας της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας που ανήκουν στον Δήμο Κηφισιάς κατά πλήρη κυριότητα.

 

 

Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τις προσπάθειες ετών των κατοίκων που τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα διατράνωναν ότι  οι κοινόχρηστοι χώροι της Πολιτείας του Δήμου Κηφισιάς δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Ιδιαίτερα και κατ’ ανάστροφη χρονολογική σειρά μνημονεύονται οι προσπάθειες της ομάδας δικηγόρων του δήμου Κηφισιάς κ.κ. Δεμερτζή, Σαφού και Παπαρρηγόπουλου που υπέβαλαν τον Ιούλιο 2010 την γνωμοδότηση που φάνηκε χρήσιμη τουλάχιστον στους μελετητές του κτηματολογίου, του Φιλοπρόοδου Σύλλογου Πολιτείας, των φίλων μας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία και των συνοικισμών της ανατολικής περιοχής της Πεντέλης, μελών του Συνεταιρισμού Βουλευτών η Πολιτεία και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Η προσπάθεια δεν αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά κάτι κατά πολύ ευρύτερο : την εξυπηρέτηση του σκοπού και του προορισμού των κοινοχρήστων χώρων.

Η αποστολή και η χρήση τους ορίζεται από τα πολεοδομικά διαγράμματα. Σύμφωνα με αυτά η χρήσεις  είναι χώροι πρασίνου,  σχολείου, αθλοπαιδιών και άλλες χρήσεις τοπικής σημασίας.

Ο Δήμος Κηφισιάς, ο οποίος θα πρέπει να τις διαχειρίζεται δικές του εκτάσεις όλους τους κοινόχρηστους χώρους, οφείλει ν’αποκασταστήσει τις χρήσεις στις επιτρεπόμενες, ελεγχόμενος για κάθε αντίθετο πράξη ή παράλειψη.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά την υλοποίηση ενός κοινού οράματος : να παραμείνει η Πολιτεία Κηφισιάς μία κηπούπολη, ένας πρότυπος οικισμός για μίμηση.

Όλους μας θα μας έχει απασχολήσει το ερώτημα : πως, αφού οι χώροι ανήκουν στον δήμο Κηφισιάς, βρίσκονται για πενήντα χρόνια στην διαχείριση του Συνεταιρισμού Βουλευτών η Πολιτεία;

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1962. Με την ένταξη στο σχέδιο πόλης οι κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς άλλη διατύπωση, πέρασαν στην κυριότητα του Δήμου Κηφισιάς.

Το 1962 ο Δήμος Κηφισιάς όφειλε να κατασκευάσει τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις (δρόμους, πλατείες, δίκτυα κ α ) και να εισπράξει σαν δημοτικό φόρο 30 % από την αξία του κάθε πωλούμενου ακίνητου.

Μπορούσε τότε όμως ο Συνεταιρισμός να κατασκευάσει αυτρός τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις αναλαμβάνοντας και την συντήρηση και λειτουργία τους αντί για τον Δήμο και κατά τον τρόπο αυτό να μην πληρώσει τον δημοτικό φόρο.

Αυτό πράγματι έκανε ο Συνεταιρισμός την δεκαετία του 1960 φέρνοντας τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες όπως μεταξύ των άλλων και τον υιό Πικιώνη για να διαμορφώσουν αυτό που όλοι θυμόμαστε να υπήρξε η Πολιτεία Κηφισιάς.

Δυστυχώς αυτό που υπήρξε έχει σήμερα σε μεγάλη έκταση καταστραφεί από τις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του σημερινού Συνεταιρισμού Βουλευτών η Πολιτεία. Δυστυχώς ο Σ.Β.Π. δεν είναι σήμερα ο ίδιος με αυτόν που ήταν πενήντα χρόνια πριν....

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, είναι καλύτερα ν’ αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος την συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων μια και δεν μιλάμε πια για συντήρηση αλλά για την αποκατάσταση αυτών στην αρχική τους μορφή, μια και πάρα πολύ πρόσφατα έχει αλλοιωθεί.

 

the politespolitias team

Διαθέσημο αρχείο:

Last Updated on 7, Οκτώβριου 2011
blog comments powered by Disqus