Home > ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΚΟΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ; PDF Print E-mail
Written by Administrator   
25, Μάρτιου 2022

 

Εισήγηση για το  έκτακτο  Θέμα : Στέγασης του Νηπιαγωγείου της Πολιτείας

Κοινοποίηση  ΔΕΠ-Πρωτοβάθμιας., Κο Αυλήτη

 

Το Θέμα της Στέγασης του Νηπιαγωγείου της Πολιτείας συνδέεται  άμεσα με   το ιδιοκτησιακό καθεστώς των  κοινόχρηστων-κοινοφελών  χώρων   Πολιτείας. 

 

1ον Πολεοδομικά δεδομένα για την περιοχή  της Πολιτείας Κηφισιάς. Η περιοχή  της Πολιτείας Κηφισιάς εντάχθηκε  στο σχέδιο πόλης σταδιακά την δεκαετία 1950 και 1960. Μεταγενέστερες μικρής κλίμακας τροποποιήσεις διαμόρφωσαν την περιοχή όπως έχει σήμερα. Ο Συνεταιρισμός Βουλευτών παρέμεινε άγνωστο γιατί μέχρι σήμερα στην συντήρηση και λειτουργία των έργων υποδομής που κατασκευάστηκαν. Έτσι, ο Συνεταιρισμός λειτουργεί  μέχρι σήμερα  το δίκτυο ύδρευσης και ενοικιάζει τα κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν  μέσα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Για πληρέστερη ενημέρωση  σχετικά με το  ιστορικό και  το ιδιοκτησιακό  καθεστώς  των κοινόχρηστων χώρων της Πολιτείας  βλέπε το  πόρισμα   γνωμοδότησης τριών νομικών  με εντολή του Δήμου, το οποίο   κατετέθηκε  με Απ.πρ. 20354/9-7-2010 στο Δήμο και στο οποίο αναφέρεται  ότι  οι  κοινόχρηστοι χώροι και εγκαταστάσεις της  Πολιτείας  ανήκουν στο Δήμο Κηφισιάς  (το πόρισμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα  www.politespoliteias.gr). Το ζήτημα της παραμονής των παλαιών οικοδομικών συνεταιρισμών στη συντήρηση και λειτουργία των κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων (όσων δηλαδή δεν είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση που όριζε τον χρόνο απόδοσης των χώρων στον Δήμο) έλυσε το άρθρο 39 του  πρόσφατου Νόμου 4030/2011.

 

2ον Tο 1990 με την έγκριση του ΟΤ 78  και την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου (Αριθμ. 16712/504/90  Nομαρχία Αν. Αττικής) και της παραχώρησης της έκτασης στο ΟΣΚ για την κατασκευή Σχολείου στην Πολιτεία καθορίζονται  οι αποστάσεις.     Όπως είναι  εύλογο   για τη λειτουργία του σχολείου  θα πρεπει να  υπάρχουν γύρω-γύρω ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι  και όχι μη συμβατές χρήσεις,  και οι οποίες  μάλιστα δεν  έχουν αποτυπωθεί στο σχεδιάγραμμα (βλ. συνημμένο έγγραφο).

3ον Με την Έκδοση της  Κανονιστικής απόφασης  για τον προσδιορισμό ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του Δ. Κηφισιάς Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ : 56 /2012στο  ΄Αρθρο  5ο   (Λόγοι αρνήσεως)  στην παρ. ε   αναφέρεται:  αν το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 μ., σε ευθεία γραμμή μετρούμενη, από ναούς, σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες, ωδεία, αθλητικοί χώροι  δεν δίδεται άδεια.

4ον  Με τα ανηρτημένα και δημοσιοποιημένα προσωρινά κτηματολογικά διαγράμματα της περιοχής  δεν αναφέρεται ότι οι χώροι της πρώην αγοράς ανήκουν στο Συνεταιρισμό  Βουλευτών  και   ως εκ τούτου  αποτελούν   κοινοχρηστους-κοινωφελείς χώρους της Πολιτείας-Κηφισιάς  (Βλ. Κτηματολόγιο ).

 

Κατόπιν τούτων για τη στέγαση  και τη πιο εύρυθμη λειτουργία  του  Νηπιαγωγείου Σχολείου  της Πολιτείας θα πρέπει:

1. Να  επαναοριοθετηθούν    οι  χώροι  του ΟΤ 78 και να αποδοθούν  οι στεγασμένοι χώροι (πρώην αγοράς) για  επέκταση και  χρήση   Σχολείου-Νηπιαγωγείου.

  2. Να γίνει διαμόρφωση  των πρώην αποθηκών  MOEL ωστε να εξασφαλιστεί η στέγαση των δυο  Συλλόγων που στεγάζονται παραπλεύρως του Νηπιαγωγείου.  Στο έμποσθεν κτίριο (πρώην ΜΟΕΛ) προτείνεται να δημιουργηθεί «Πολυχώρος-Αίθουσα Πολιτισμού, Περιοδικών Εκθέσεων κλπ, που τόσο στερείται ο Δήμος μας και ειδικότερα η Περιοχή  της Πολιτείας-Κηφισιάς  και να  μη δοθεί εκ νέου άδεια για  λειτουργία Κέντρου Αναψυχής-Καφετέρια-Μπαρ  κλπ., όπως κατά επανάληψη ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας» με  παλαιότερα και  πιο πρόσφατα υπομνήματά του   προτείνει προς τις Δημοτικές αρχές, ενώ θα υπάρχει  και έμποσθεν   ελεύθερος χώρος για την είσοδο προς το Νηπιαγωγείο  και την χρήση  αυτού τοσο από τα παιδιά όσο  και από τους κατοίκους κατά τις απογευματινές ώρες.

Συνημμένα: 

-Απόφαση Νομαρχίας Αν. Αττικής (16712/504/90)

- 3 Υπομνήματα του  ΦΣΠ

 

Για το Κοινοτικό Συμβούλιο

Λάουρα Αλιπράντη

 

 

 

 

Last Updated on 25, Μάρτιου 2022
blog comments powered by Disqus