Home > ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
15, Μάιος 2012

 

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας

Πλ. Πολιτείας,Πολιτεία, 145 63 Τηλ. 210 6252755, Φαξ  210 6202729

 Κηφισιά  5/5/2012

Α.Π. 42 - 2012 

Προς την :

     - Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Κοινοποίηση :

-Δήμαρχο ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Ν. Χιωτάκη

-Πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου  

  και  Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Κηφισιάς

         -Προεδρο Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς

 

Θέμα : Προτάσεις επί της Διαβούλευσης για την έκδοση της κανονιστικής  απόφασης για την ίδρυση και λειτουργία Κ.Υ.Ε. εντός του Δήμου Κηφισιάς.

 

Σχετικά με το θέμα της Διαβούλευσης για την ίδρυση και λειτουργία Κ.Υ.Ε η άποψη του συλλόγου μας είναι η εξής :

 

Α. ΄Οσον αφορά την Εισηγητική – αιτιολογική έκθεση – ανάλυση  στο Κείμενο που έχει αναρτηθεί από το Δήμο  αναγνωρίζεται ότι :

( 1 ) Τα Κ.Υ.Ε. έχουν αναδειχθεί σε συστηματική πηγή όχλησης και προστριβών μεταξύ των κατοίκων αφ’  ενός και των καταστηματαρχών και θαμώνων αφ’  ετέρου.

( 2 ) Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στην ίδια μοίρα η παραβατική με την υγιή επιχειρηματικότητα.

( 3 ) Στον Δήμο υποβάλλονται καθημερινά βεβαιώσεις παραβάσεων από τις ελεγκτικές αρχές και καταγγελίες – προφανώς δίκαιες - κατοίκων για παραβιάσεις του ωραρίου κοινής ησυχίας.

 

Β. Σκέψεις –Παρατηρήσεις - Πολιτική σκοπιμότητα :

Αναφορικά με την εισηγητική άποψη περί ισορροπίας του δικαιώματος προστασίας του «επιχειρείν » και της προστασίας εκείνου της ποιότητας ζωής των κατοίκων» θα πρέπει να προστεθεί και ένα άλλο δικαίωμα,  όπως εκείνο της ασφάλειας του δικαίου το οποίο μαζί με την αυτονόητη εφαρμογή της διοικητικής νομιμότητας δίνει κανόνες ισορροπίας για τα δύο συγκρουόμενα δικαιώματα.

Εννοείται λοιπόν ότι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της κανονιστικής πράξεως από μία χρηστή διοίκηση – η οποία ασφαλώς σε αρκετές περιπτώσεις ανέχθηκε την εξομοίωση της υγιούς και της έκνομης επιχειρηματικότητας - θα ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού,  δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί ο υπό κατάρτιση  κανονισμός σε άσπρο χαρτί με μαύρα γράμματα και κυρίως δεν θα εξομοιώσει τις παραβατικές με τις νόμιμες δραστηριότητες δίνοντας συλλήβδην συγχωροχάρτι και νομιμότητα μέσα από την τελευταία παράγραφο του άρθρου 1 παρ. 1.

 

Προτάσεις

Γ. Όσον αφορά αυτή καθ’ εαυτή την κανονιστική πράξη – απόφαση  προτείνουμε τα εξής :

( 1 ) Άρθρο 1 παρ. ( α ) να γίνει : « Στο σύνολο των τριών ( 3 ) δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Κηφισιάς να μην επιτρέπεται η χορήγηση νέων είτε η επέκταση ισχυουσών αδειών ίδρυσης και λειτουργίας σε κέντρα διασκεδάσεως, Μπάρ, open bar, αίθουσες διενέργειας τεχνικών παιγνίων, και τα όμοια προς αυτά καφενεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, εφόσον η αίτηση αφορά ακίνητο που βρίσκεται, σε απόσταση μικρότερη  των πενήντα ( 50 ) μέτρων, κατευθείαν γραμμή μετρούμενη, από ναούς, σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ειδικής αγωγής ( Α.Μ.Ε.Α. ) φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ορφανοτροφεία, βιβλιοθήκες, ωδεία, αθλητικούς χώρους και διάφορες άλλες σχολές . . . . .

 Να προστεθούν τα εξής: 

«στα υπάρχοντα Κ.Υ.Ε. που λειτουργούν μέχρι τώρα σε απόσταση μικρότερη των πενήντα ( 50 ) μέτρων, τάσσεται προθεσμία ενός ( 1 ) έτους μετά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της παρούσης, δυναμένη να παραταθεί μόνον εφ’  άπαξ για ένα ( 1 ) έτος μετά από σύμφωνη απόφαση του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση της παραπάνω απόστασης θα γίνεται :

α) για τα μη υπαίθρια καταστήματα, μεταξύ των πλησιέστερων εξωτερικών σημείων των κτιρίων (κυρίων οικοδομών), ανεξάρτητα της ύπαρξης περιβόλου.

β) για τα καταστήματα που διαθέτουν και υπαίθριους χώρους, μεταξύ του πλησιέστερου σημείου του  υπαίθριου  χώρου του καταστήματος - όπως  αυτός  αποτυπώνεται στα σχεδιαγράμματα - και των εξωτερικών σημείων των περιφραγμάτων των άνω προστατευτέων χώρων.

γ) Στην περίπτωση που ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης, πρόκειται να λειτουργήσει κάποιο από τα παραπάνω αναφερόμενα καταστήματα, σε απόσταση μικρότερη των πενήντα ( 50 ) μέτρων από ναούς, σχολεία κλπ (όπως αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1), κρίνουμε σκόπιμο να συστήσουμε στον ενδιαφερόμενο όπως πριν από κάθε ενέργειά του (ενοικίαση χώρου, εξοπλισμός του κλπ) και προς αποφυγή περιττών εξόδων του, με την υποβολή της αίτησης προέγκρισης, να αναφέρεται η απόσταση από ναούς, σχολεία κλπ (όπως αναφέρονται παραπάνω), προκειμένου η Δημοτική Επιτροπή να αποφασίσει σχετικά. 

( 2 ) Άρθρο 1 η παρ. ( δ ) να εξαλειφθεί  τελείως διότι το Δημοτικό Συμβούλιο στερείται τέτοιας ειδικής εξουσιοδοτήσεως, αρμοδιότητα την οποία έχει κατά νόμον άλλος φορέας - εν προκειμένω ο Υ.Π.Ε.Κ.Α.

( 3 ) Άρθρο 3 στην αρχή να προστεθεί παράγραφος έχουσα ως εξής : « Στα υπάρχοντα Κ.Υ.Ε. που λειτουργούν παρανόμως – μετά ή άνευ αδείας -, τάσσεται προθεσμία δεκαοκτώ ( 18 ) μηνών μετά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της παρούσης ».

( 4 ) Άρθρο 3 μετά την προηγούμενη διάταξη να προστεθεί παράγραφος έχουσα ως εξής : «Η αρμόδια υπηρεσία τηρεί αλφαβητικό βιβλίο ποινών και παραβατικών δράσεων των υπ’  όψιν καταστημάτων ο προϊστάμενος της οποίας ενημερώνει   κατά τακτά χρονικά διαστήματα  την αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ».

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ                                                       Λ. ΑΛΙΠΡΑΝΤΗ

Last Updated on 15, Μάιος 2012
blog comments powered by Disqus